Ruch przedłuża życie
23 lutego 2011, 09:49Myszy, zmodyfikowane genetycznie w taki sposób, by starzeć się 2-krotnie szybciej niż normalnie, pozostawały młodsze fizycznie i bardziej żywotne, gdy regularnie się gimnastykowały.
Rusztowanie wspomogło dojrzewanie minipłuc
9 listopada 2016, 11:57Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przeszczepili poddanym immunosupresji myszom wyhodowane w laboratorium minipłuca. Oragnoidy nie tylko przeżyły w ich organizmach. Były też w stanie rosnąć i dojrzewać.
Bakterie w grafenowej osłonce lepiej widać
16 marca 2011, 12:09Dzięki grafenowym osłonom można uzyskać pod mikroskopem elektronowym precyzyjniejszy obraz bakterii. Widać je w naturalnych rozmiarach, wzrasta też rozdzielczość.
Odkryto nowego zagadkowego satelitę galaktyki M83
5 grudnia 2016, 16:41Astronomowie odkryli nową galaktykę karłowatą, która jest satelitą galaktyki spiralnej z poprzeczką Messier 83 (M83), jednej z najjaśniejszych i najbliższych nam galaktyk tego typu. Również Droga Mleczna to galaktyka spiralna z poprzeczką.
Jeden zastrzyk uratuje zdrowie i życie po zatorze
20 kwietnia 2011, 18:39W Preceedings of the National Academy of Science (PNAS) opublikowano artykuł na temat znaczącego postępu na drodze do poszukiwania terapii, które znakomicie zredukują uszkodzenia organów powodowane przerwaniem dopływu krwi podczas np. ataku serca czy udaru mózgu
Długotrwały wpływ diety śródziemnomorskiej na mózg
9 stycznia 2017, 11:54Starsi ludzie, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zachowują większą objętość mózgu niż seniorzy podchodzący do diety mniej restrykcyjnie.
Po skrzyżowaniu rąk ból się zmniejsza
20 maja 2011, 10:24Skrzyżowanie rąk nad linią pośrodkową ciała zmniejsza intensywność bólu w sytuacji, kiedy bodziec bólowy działa na dłoń. Dzieje się tak, ponieważ opisany zabieg dezorientuje mózg. Pojawiają się sprzeczne informacje z dwóch map mózgowych: mapy własnego ciała i zewnętrznej przestrzeni.
Mikrobiom wpływa na rozwój nadciśnienia
6 lutego 2017, 13:00Mikrobiom wpływa na rozwój nadciśnienia u szczurów. Wyniki badań ukazały się w piśmie Physiological Genomics.
Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.
Jogurtowa walka z depresją?
17 marca 2017, 06:28Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Wirginii odwrócili objawy depresji, karmiąc myszy probiotycznymi bakteriami z rodzaju Lactobacillus, które występują m.in. w jogurcie. Amerykanie odkryli też mechanizm, za pośrednictwem którego bakterie oddziałują na nastrój.